Tuesday, October 8, 2013

Games en Geweld, een eindeloze discussie.

The GTA franchise has always inspired debate. Also in my little country. Some radio show let some actor talk about how anti-social his son got when playing video games. The reactions were downright appalling. Gamers get labelled as the worst of the worst.  Here's my reaction in Dutch and English.De games hebben het altijd gedaan.

Dankzij Jan Hautekiet is het gamer debat weer brandend actueel. Hier gaat het dan vooral over GTA V.
Het klopt dat deze reeks bekend staat om het geweld dat erin komt.  Nu is de hele hetze dat dit de jeugd zou beinvloeden en zou aanzetten tot buitensporig geweld.
Newsflash. GTA V is een 18+ spel. Ontwikkeld voor de volwassen geest, die dat geweld kan plaatsen en de politieke, en maatschappij-kritische satire erachter kan smaken.
Het is aan de ouders om die grens te trekken. Niets afweten van computers of games is echt geen excuus. Op die doosjes staat heel duidelijk om welke leeftijdscategorie het gaat. Opvoeden heet zoiets.
Ik heb een paar reacties gelezen op het forum van Radio 1 en mijn maag keerde. Mensen die in het voordeel van de game durfden spreken werden meteen uitgemaakt voor computerverslaafden en ontaarden.
De reacties van de non-gamers waren een stuk venijniger en korter voor de bocht. U kan ze hier lezen.

Games zoals deze zouden volgens hen verboden moeten worden! Want ja, ze zetten aan tot extreem geweld. Laten we deze redenering even doortrekken dan?

Voetbalhooliganisme. Omdat een fractie van de supporters op de vuist gaat, moet daarom het hele voetbal-spel verboden worden? Nee toch?

Religie. Er is al veel bloed gevloeid in de naam van religie. Afschaffen die handel dan maar?

Films. Ik heb in de middelbare school (minderjarig dus) American History X gezien in de klas. 
Deze film gaat over de extreme rassenhaat van de zogenaamde White supremacists.  
Daar wordt iemand met zijn hoofd op de stoeprand gezet om zijn tanden op dusdanige wijze te verwijderen.  Heb ik hierna de neiging gehad hetzelfde te doen? Nee, want deze film is gepresenteerd in het kader dat rascisme niet kan en ik heb er conclusies uit kunnen trekken.

Het internet. In de begindagen werd er gevreesd dat jongeren thuis bommen zouden maken, of hele dagen naar porno zouden kijken. Ook zou het menselijk contact volledig verwateren en die arme Popsterren zouden geen geld meer verdienen omdat iedereen hun muziek gratis zou downloaden.
Ondertussen zit bijna iedereen die ik ken op facebook  sociaal te wezen, recepten uit te wisselen en titels van liedjes te ‘googlen’ waar we niet op kunnen komen.   
En aan de foto’s op facebook te zien, wordt er nog duchtig buiten gespeeld door de kinderen.

Tv in het algemeen en het nieuws in het bijzonder. Wat er in SyriĆ« aan het gebeurenis, is echt. 
Daar worden echte mensen en kinderen op beestachtige wijze omgebracht. Dan zou de verslag geving ook moeten stoppen, want wij hier zouden wel eens op hetzelfde idee kunnen komen.
Over alcohol en tabak zullen we het maar niet hebben… Of over bepaalde muziekstijlen.
Kortom, de logica is ver zoek.

Ik kan natuurlijk allleen spreken uit mijn eigen ervaring. Ja, er zullen mensen ter wereld zijn die games als inspiratie/zondebok gebruiken om slechte dingen te doen. Verrassing, 30 jaar geleden waren er ook moordenaars, verkrachters en slechte mensen in het algemeen. Toen had de tv het gedaan.  Je moet ook de Bijbel er maar eens op nalezen, wat er toen allemaal gaande was. Wie was toen de schuldige? Kan het gewoon zijn dat er gewoon slechte mensen zijn, die zelf maar eens verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun daden, in plaats van het op derden te steken.

Ikzelf ben een gamer. Mijn man is een gamer.  Vijftig procent van mijn vriendenkring is gamer. Het zijn de liefste, evenwichtigste mensen die je je kan inbeelden. Mijn kinderen, hoe klein ze ook zijn, zijn beleefd, vriendelijk en ik kan overal met ze komen.
Mijn echtgenoot en ik zijn meer dan tien jaar samen en wij hebben nog NOOIT ruzie gemaakt.  Je zou nochtans zeggen, met al die games die onze hersens hebben aangetast…
Mijn punt is, als je verstandig omgaat met games, is er veel leed te vermijden. 

Wij zijn gamers, maar ook ouders, familieleden, vrienden, collegas en werknemers. Wie teveel eet gaat dik worden, wie te weinig eet kan sterven. Is het de schuld van het voedsel? Moeten we dat dan ook maar verbieden?

We leven in een digitale wereld, we moeten kinderen opvoeden om evenwichtig te zijn in “hun” wereld. 
The Good Old days dat wel allemaal nog buiten speelden, zonder al die technologie, komen nooit meer terug. We gaan immers toch ook niet terug met de hand wassen, in plaats van met de wasmachine.
Ik ga pogen mijn kindjes op te voeden met een goede mix van alles, en daar horen ook games bij. Die geschikt zijn voor hun leeftijd, welteverstaan ;)

English version coming shortly.


5 comments:

 1. Geen enkele ruzie is ook niet gezond e, groetjes :D

  ReplyDelete
 2. LOL, maar ongezond ook niet ;)

  ReplyDelete
 3. Je hebt volledig gelijk. De game-, film- en zelfs muziekindustrie krijgt al zolang van allerhande beschuldigingen naar de kop gezwierd terwijl het systeem zelf labels heeft uitgevonden om alle verantwoordelijkheid bij de koper te leggen. Geweld is soms een erg ironisch gegeven. Een maat van me, wekelijkse dancingganger, was niet vies van wat vechten. Tot hij begon met een vechtsport waarna hij bijna niet meer gevochten heeft omdat hij naar eigen zeggen 'een betere controle' heeft.

  Zo is dat ook met GTA en andere gewelddadige games. Het zijn voor veel mensen een uitlaatklep. Dankzij games, films en muziek wordt een heleboel frustratie op een gezonde manier weg gekanaliseerd. Er moet al langer een probleem zijn vooraleer een game, film of muziek ook werkelijk gewelddadige actie zal triggeren. Ik zou het bijvoorbeeld wel juister vinden moest, zoals bij sigaretten en alcohol, er een strengere leeftijdscontrole komen.

  ReplyDelete
 4. Toen "Die Leiden des jungen Werthers" van Goethe verscheen in de 18de eeuw pleegden veel mensen net als het hoofdpersonage zelfmoord. Vandaag wordt dit boek als een literaire klassieker beschouwd. Om maar te zeggen dat dergelijke kritiek van alle tijden is. Hebben de vorige GTA's dan een gigantische stijging in geweld met zich meegebracht?

  Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die aangestoken worden door hetgene wat je allemaal in GTA kan doen. Deze mensen zijn sowieso mentaal niet echt stabiel en volgens mij kan eerder welke prikkel voor reactie zorgen. Of het nu films, muziek, boeken of games zijn. Rockstar heeft er een 18+ game van gemaakt dus het is ook aan de ouders om ervoor te zorgen dat ze hun 12-jarige zoon/dochter geen GTA (laten) kopen. En als meneer Ben Rottiers opmerkt dat de games een asociaal effect hebben op zijn zoon, dan kan hij misschien beter eens een goed gesprek met hem proberen te voeren i.p.v. in de media uit te halen.

  Ik speel al jaren GTA, Manhunt en Call of Duty en ik heb nog nooit de neiging gehad om iemand te martelen of te vermoorden. Alleen heeft Super Mario Bros. er wel voor gezorgd dat ik bij elke paddestoel mij aanvraag of ik er ook opeens groter van ga worden...

  ReplyDelete
 5. Precies! Ik kan het alleen maar eens zijn met alle reacties hier!

  ReplyDelete

Tell me what you think! :D